» تعریفات دندانپزشکی,مقالات دندانپزشکی صفحه4

-درمان مجدد ريشه يا عصب كشي مجدد یا  (ReRCT ) :
اگر دنداني كه قبلاً درمان ريشه شده دردناك شود يا عفونت و آبسه داشته باشد پس از گرفتن عكس (راديوگرافي) و تشخيص وضعيت فعلي ريشه دندان و در صورتيكه امكان پذير باشد درمان ريشه تكرار مي‌شود. بدين صورت كه مواد قبلي از داخل ريشه خارج مي‌شود و پس از تميزكردن و شستشوي كانالهاي دندان، دوباره كانالها پر مي‌شوند. چنانچه دوباره دندان عفونت پيدا كند تنها راه جلوگيري از كشيدن دندان انجام جراحي و خارج كردن عفونت از انتهاي ريشه و قطع كردن حدود 3 میلیمتر از ريشة دندان است. در موارد خاصي كه درمان موفق نباشد بايد دندان را خارج كرد. عواملي كه باعث عدم موفقيت درمان ريشه مي‌شود عبارتند از: بلند يا كوتاه پركردن ريشه، پيدا نشدن كانالهاي دندان، تراكم پايين مواد پركننده ريشه، شكستن وسايل در داخل ريشه، سوراخ شدن ريشه در حين کار. 
-----------------------------------------------------------------------------
دستگاه تعيين طول ريشه( Apex locator)  :
وسيله‌اي است كه در حين انجام درمان ريشه بدون نياز به راديوگرافی و با مكانيسم الكترونيكي مي‌تواند طول ريشة دندان را نشان دهد چون دانستن طول دقيق ريشه از مهمترين عوامل در موفقيت درمان مي‌باشد اين وسيله بسيار كمك كننده است خصوصاً در مواقعي كه نمي‌توان راديوگرافي تهيه كرد مانند خانمهاي باردار يا هنگاميكه موقعيت دندان طوري است كه راديوگرافي نمي‌تواند در تشخيص طول ريشه دقيق باشد كاربرد اين وسيله بسيار خوب و مؤثر است .مطب ما به اين ابزار مجهز مي‌باشد .
------------------------------------------------------------------------------------------ دندان عقل visdom tooth :
آخرين دنداني كه در سنين 24-18 سالگي در انتهاي دهان مي‌رويد دندان عقل است. اگر رويش آن كامل و در جويدن مؤثر باشد بايد آن را حفظ كرد و چنانچه ناقص درآيد يا جهت درآمدن آن طوري باشد كه كارايي لازم را نداشته باشد بهتر است خارج شود. گاهي اوقات اين دندان زير لثه باقي مانده، نهفته مي‌شود كه بايد با راديوگرافي OPG از اين حالت مطلع شد و در صورت لزوم نسبت به خارج كردن آن با روش جراحي اقدام نمود. نكتة مهم و قابل ذكر در مورد دندان عقل اين است كه قبلاً تصور اين بود كه فشار ناشي از رويش دندان عقل مي‌تواند باعث كج شدن و بهم ريختگي دندانهاي جلويي بشود كه مطالعات جديد اين فرضيه را رد كرده است و رابطه‌اي بين اين دو وجود ندارد. عامل بهم ريختگي و نامرتبي در سنين بالاي 20 سال رشد تأخيري فك پايين است كه در بعضي افراد خصوصاً خانمها ديده مي‌شود و درمان ارتودنسي را لازم مي‌كند.
 -----------------------------------------------------------------------------------
 دندان هاي دائمي( Permanent teeth) :
پس از6سالگي رويش دندانهاي دائمي كه تا پايان عمر بايد دوام بياورند آغاز مي‌شود و تا حدود 12سالگي ادامه مي‌يابدبا احتساب دندان عقل مجموعاً 32 دندان دائمي وجود دارد كه 20 عدد آنها جايگزين دندانهای شيري مي‌شوند و 12 عددد ديگر در پشت دندانهاي شيري مي‌رويند .لازم به ذكر است كه اولين دندان آسياي دائمي(دندان 6 سالگي ) در سنين 7 – 5 سالگي در پشت دندانهاي شيري رويش پيدا مي‌كند و معمولاً با عدم اطلاع والدين مورد غفلت قرار مي‌گيرد و خيلي زود پوسيده مي‌شود حتماً بايد پس از رويش كامل اين دندانها با انجام درمان " شیار بند یا fissuresealant "از پوسيدگي زودرس آنها جلوگيري كرد.
-------------------------------------------------------------------------------------دندانهای شیری milkiteeth یا decidious teeth
 اولين سري دندانهاي انسان كه رويش آنها در حدود 6 ماهگي آغاز شده تا حدود 24 ماهگي ادامه مي‌يابد. مجموعاً 20 عدد دندان شيري (10 دندان در هر فك) بايد وجود داشته باشد. از حدود 6 سالگي اين دندانها به تدريج جاي خود را به دندانهاي دائمي مي‌دهند كه تا حدود 12 سالگي طول مي‌كشد. از دست دادن زود هنگام دندان شيري باعث بروز ناهنجاريهاي رويشي و نامرتبي دندانهاي دائمي مي‌شود و نياز به درمانهاي ارتودنسي را در پي خواهد داشت. بنابراين هيچ دندان شيري را نبايد كشيد مگر اينكه قابل درمان و نگهداري نباشد. در صورتيكه مجبور به كشيدن دندان شيري باشيم حتماً بايد به جاي خالي آن را با وسايل مخصوص كه در دهان بطور ثابت يا متحرك گذاشته مي‌شوند حفظ كرد. به اين وسايل «فضا نگهدار» مي‌گويند كه از بروز مشكلات رويشي و نامرتبي دندانهاي دائمي جلوگيري مي‌كند.
----------------------------------------------------------------------------------------روکش P.F.M : 
همان روكشهاي متداول از سالها پيش تا كنون است. هر روكش از اين نوع شامل يك اسكلت فلزي و يك پوشش خارجي از جنس چيني است. نوع فلز مي‌تواند از فلزهاي ارزان مانند كرم و كبالت باشد كه نوع مرسوم است و يا از جنس فلزهاي قيمتي مثل طلا، پلاتين و پالاديوم. بديهي است كه دوام و زيبايي فلزهاي قيمتي بيشتر است. دنداني كه قرار است روكش شود بايد در همة ابعاد تراشيده و كوچك شود. كيفيت و دوام يك روكش بستگي به عوامل زير دارد: الف ـ دقت دندانپزشك در تراش و قالبگيري. ب ـ كيفيت مواد مورد استفاده در ساخت روكش. ج ـ دقت و توانايي تكنسين لابراتوار در شكل‌دهي. دـ نوع مادة بكار رفته در چسباندن روكش. ه ـ بهداشت بيمار.
 ------------------------------------------------------------------------------------------- - روكش تمام سراميك (Fullceram) :
اين روكشها تماماًً از جنس سراميك يا چيني‌هاي مخصوص با مقاومت بالا هستند و در آنها فلز بكار نمي‌رود. بنابراين زيبايي بيشتري از روكشهاي فلز ـ چيني دارند. البته از نظر مقدار و نوع تراش دندان مانند همان روكشهاي فلز ـ چيني متداول 2- 1 میلیمتربايد دندان را تراشيده و كوچك كرد. براي دندانهاي جلويي كه زيبايي خيلي اهميت دارد ايده‌آل هستند. هزينة ساخت آنها 2 برابر روكشهاي معمولي است. در این مطب از انواع IPS emax که ساخت شرکت ivoclar میباشد استفاده میگردد.
 -------------------------------------------------------------------------------------روكش و بريج زيرکونیوم : 
از هر لحاظ مانند روكشها و بريجهاي معمول ؛ یک نوع پروتز ثابت تكيه كننده به دندانهاي مجاور ناحية بي‌دنداني است. اما برخلاف پروتزهاي PFM كه اسكلت زيرين از جنس فلز و به رنگ خاکستری است در اينها اسكلت زيرين باZirconium ساخته مي‌شود كه همرنگ دندان است. بنابراين كل پروتز (شامل اسكلت زيرين و چيني رويي) با دندانها تطابق رنگ دارد و سايه و لبة تيرة فلزي در جايي ديده نمي‌شود. استحكام آن بسيار خوب است و وسعت ناحية بي‌دنداني يا مقدار فشار جويدن منعي براي درمان تلقي نمي‌شود. هزينة آن 2 برابر روشهاي معمول است .
----------------------------------------------------------------------------------------- روکش دندان شیری (SS Crown  ) :
اگر دندان شيري به شدت پوسيده و خراب باشد و پس از درمان لازم احتمال خرد شدن و شكستن داشته باشد روي آن را با روكشهاي پيش ساخته‌اي از جنس استيل زنگ نزن مي‌پوشانند تا مقاومت و طول عمر دندان افزايش يابد. انجام آن نياز به قالبگيري ندارد و در يك جلسه انجام مي‌شود.
-----------------------------------------------------------------------------------------

راديوگرافي OPG يا پانوركس :
يكي از انواع راديوگرافي‌هاي دهان، فك و صورت است كه تمام دندانهای دو فك به همراه سينوسها و حفرة بيني در آن ديده مي‌شوند. كاربرد آن براي تشخيص موقعيت و وضعيت رويشي دندانها، بخصوص دندان عقل و وضعيت استخوان فكين و بررسي اولية سينوسهاي فك بالاست. اين راديوگرافي براي تشخيص دقيق پوسيدگي دنداني به هيچ وجه دقت لازم را ندارد و مناسب نيست.

تمام حقوق برای وب سایت دکتر احسان صادقی نژاد محفوظ میباشد